Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Lagere loonsom en gevolgen voor definitieve NOW-subsidie

Geplaatst op: 15-09-2020, 12:03:11

Heeft de werkgever een aanvraag NOW gedaan en is de loonsom lager geworden, dan heeft dit gevolgen voor de definitieve tegemoetkoming.

Als de werkgever NOW ontvangt, is hij verplicht om de loonsom zoveel mogelijk gelijk te houden in de periode waarvoor hij de tegemoetkoming krijgt. Is de loonsom toch lager geworden, dan heeft dit gevolgen voor de definitieve tegemoetkoming.

De loonsom kan bijvoorbeeld lager uitvallen omdat werknemers uit dienst zijn gegaan, met pensioen zijn gegaan of omdat de werkgever contracten niet heeft verlengd.

De werkgever kan vanaf 7 oktober 2020 de definitieve berekening aanvragen van de NOW-tegemoetkoming voor maart, april en mei 2020 (de eerste aanvraagperiode).

Hoeveel tijd de werkgever heeft om een aanvraag te doen, hangt af van de verklaring die je met de aanvraag moet meesturen:

Later kan de werkgever de definitieve berekening aanvragen van de NOW-tegemoetkoming voor juni, juli, augustus en september 2020 (de tweede aanvraagperiode). Op dit moment weet UWV nog niet vanaf wanneer je deze aanvraag kunt doen.

Als de werkgever twee keer NOW heeft ontvangen, dan vraagt hij twee keer een definitieve berekening aan. UWV maakt ook twee aparte berekeningen. De tegemoetkomingen verrekent UWV niet met elkaar.

Eerste aanvraagperiode NOW

UWV berekent de definitieve tegemoetkoming met het definitieve omzetverlies en de definitieve loonsom. Daarbij vergelijkt UWV de loonsom van maart, april en mei 2020 met de loonsom van januari 2020:

Is de opgetelde loonsom van maart, april en mei hoger dan 3 keer de loonsom van januari? Dan gaat UWV uit van de loonsom van maart, april en mei. Hierbij is de loonsom van maart altijd de maximale loonsom. Dus als de loonsom van april en/of mei hoger is dan de loonsom van maart, dan gaan we voor april en/of mei ook uit van de loonsom van maart.

Is de opgetelde loonsom van maart, april en mei niet hoger dan 3 keer de loonsom van januari? Dan gaat UWV uit van de loonsom van januari.

UWV vergelijkt de definitieve tegemoetkoming met het voorschot dat is betaald.

Als het definitieve omzetverlies lager was, dan heeft de werkgever te veel ontvangen. Dan moet hij dit terugbetalen. Als het definitieve omzetverlies hoger was, dan heeft hij te weinig ontvangen. De werkgever krijgt dan een nabetaling van UWV.

Lees meer over de definitieve berekening NOW op UWV.nl

Bron: www.salarisvanmorgen.nl van 11 september 2020

Ga terug naar de vorige pagina